Bakterije i virusi
Bakterije i virusi su svuda i mogu da izazovu infekcije ako im ne pokažete ko je glavni. Saznajte više o uobičajenim mikrobima u domaćinstvu i kako možete da zaštitite vaš dom i vašu porodicu od njih.
Šta je virus?
Virusi se ponekad nazivaju skriveni neprijatelj – i možete da razumete zašto je to tako. To su mikroskopske čestice, mnogo manje od bakterija, koje mogu da izazovu brojne uobičajene bolesti kao što su grip, male boginje i obična prehlada.

Za razliku od bakterija, ne dobijate 'dobre viruse' – oni se svi ponašaju prilično zlokobno, preuzimaju ćelije domaćina u biljci, životinji ili čoveku da bi rasli i umnožavali se.

Kada virusi izvrše ovu „otmicu“, mogu se razmnožavati stvarajuci više virusnih čestica koje se zatim mogu širiti u druge celije.
Šta su bakterije?
Nisu sve bakterije neprijatelji. Neke su zapravo naši saveznici. Većina njih, kao šti su Lactobacillus i Bifidobacterium, su korisne i žive u našim telima da bi se održala normalna funkcija, i brinu se o stvarima kao što je održavanje digestivnog zdravlja i razlaganje hrane. Ljudi zapravo u svojim telima imaju više ćelija bakterija od ljudskih ćelija.

Neke bakterije pak nisu dobre za nas i mogu da izazovu bolest kod ljudi. I pošto ih ne možete videti na površinama, bez obzira da li su nam prijatelji ili neprijatelji (veličine su samo hiljaditi deo milimetra!), važno je da se pobrinete da redovno dezinfikujete vaš dom.
Coronavirus & Zoflora
Pronađite vašu novu omiljenu mirisnu notu
Od note svežeg mirisnog povetarca Linen Fresh do bogatog i senzualnog mirisa Twilight Garden kao i sve druge note između te dve možete naći ovde.